Serious Play what?

Leer om te spelen en speel om te leren

Wat is Serious Gaming?

Leren en plezier tegelijkertijd

Serious Playducation laat je kennismaken met de kracht van Serious Games en hoe ze kunnen helpen bij de ontwikkeling van mens en onderneming.

Serious Games combineren het plezier van gamen met serieuze educatieve en zakelijke doelen, waardoor ze een effectief instrument zijn voor het aanpakken van complexe bedrijfsuitdagingen voor organisaties van elke omvang. Serious Games bieden een interactieve en meeslepende leerervaring die verder gaat dan traditionele trainingsmethoden. Ze stellen teams en/of werknemers in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, complexe problemen op te lossen, samenwerking te bevorderen en besluitvorming te verbeteren.

Enkele manieren waarop Serious Games bedrijven kunnen helpen:

Teamontwikkeling:
Serious Games zijn een krachtige tool voor teamontwikkeling. Tijdens interactieve scenario’s in een spelcontext met gezamenlijke uitdagingen en doelstellingen, leren teamleden effectief communiceren, vertrouwen opbouwen, conflicten oplossen en hun rol binnen het team te optimaliseren. Serious Games kunnen teambuildingactiviteiten versterken en tegelijkertijd waardevolle inzichten bieden in teamdynamiek en leiderschapsvaardigheden.

Verandering en verandermanagement:

Het implementeren van veranderingen binnen een organisatie kan uitdagend zijn. Serious Games kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij verandermanagement. Door complexe situaties na te bootsen en deelnemers te betrekken bij het besluitvormingsproces, kunnen Serious Games helpen bij het begrijpen en accepteren van veranderingen. Ze bieden ook de mogelijkheid om verschillende scenario’s te verkennen en de potentiële impact van veranderingen te analyseren, waardoor organisaties beter voorbereid zijn op de uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Verbeterde training en ontwikkeling:

Serious Games hebben bewezen een effectieve en boeiende manier te zijn om training en vaardigheidsontwikkeling te ondersteunen. Ze stellen werknemers in staat om te leren door middel van ervaring, waarbij ze realistische scenario’s simuleren en beslissingen nemen in een veilige omgeving. Dit leidt tot betere retentie van informatie, praktische vaardigheden en zelfvertrouwen. Deze benadering maakt training leuk en boeiend, terwijl het tegelijkertijd een veilige omgeving biedt om te oefenen en te leren van fouten. Serious Games kunnen worden ingezet voor het trainen van diverse vaardigheden, zoals leiderschap, communicatie, onderhandeling en probleemoplossing.

Innovatie en Creativiteit:
Voor bedrijven die streven naar innovatie en het stimuleren van creativiteit, bieden Serious Games een uitstekende mogelijkheid. Door deelnemers uit te dagen om oplossingen te bedenken voor complexe problemen en onconventionele denkpatronen te stimuleren, kunnen Serious Games nieuwe ideeën en perspectieven genereren. Deze games bieden een veilige omgeving waarin fouten maken wordt aangemoedigd, waardoor de creativiteit kan floreren en innovatie gestimuleerd wordt.

Probleemoplossing en Besluitvorming:

Serious Games kunnen bedrijven ondersteunen bij het verbeteren van probleemoplossende vaardigheden en het nemen van betere beslissingen. Door complexe situaties te simuleren en deelnemers uit te dagen om strategieën te ontwikkelen en beslissingen te nemen, bieden Serious Games een leerzame omgeving waarin de gevolgen van verschillende acties kunnen worden ervaren. Dit helpt bij het ontwikkelen van analytische vaardigheden, het vermogen om risico’s te evalueren en het nemen van weloverwogen beslissingen.

Serious Game methoden

Deze verschillende Serious Game methoden bieden diverse benaderingen om leer- en ontwikkelingservaringen te creëren, afhankelijk van de doelstellingen, het publiek en de specifieke context van het gebruik.

“Lego Serious Play”: Een methode waarbij deelnemers met behulp van Lego-modellen ideeën, concepten en inzichten uitbeelden. Het stimuleert creativiteit, communicatie en samenwerking.

“Role-Playing Games (RPG)”: Spelers nemen de rol aan van fictieve personages en worden ondergedompeld in een verhaal. Het bevordert sociale interactie, besluitvorming en empathie.

“Gamified Learning Platforms”: Digitale platforms die educatieve inhoud combineren met game-elementen, zoals punten, niveaus, badges en leaderboards. Het maakt leren leuk en motiveert deelnemers om hun prestaties te verbeteren.

“Augmented Reality (AR) Games”: Games die digitale elementen combineren met de echte wereld via een AR-interface, zoals het gebruik van een smartphone of speciale brillen. Het biedt interactieve en immersieve ervaringen.

“Mobile App Games”: Games die op mobiele apparaten worden gespeeld en specifieke doelen hebben, zoals gezondheidsbevordering, taalverwerving, cognitieve training of financiële educatie.

“Escape Room”: Een fysieke of digitale omgeving waarin spelers puzzels en raadsels moeten oplossen om een doel te bereiken. Het bevordert probleemoplossing, teamwork en tijdbeheer.

“Simulation Games”: Games die de echte wereld nabootsen en spelers in staat stellen om situaties te ervaren en beslissingen te nemen in een virtuele omgeving. Het biedt realistische oefeningen en leermogelijkheden.

“Serious Board Games”: Fysieke bordspellen die zijn ontworpen om specifieke leerdoelen te bereiken, zoals het ontwikkelen van strategisch denken, financieel inzicht of probleemoplossende vaardigheden.

“Virtual Reality (VR) Games”: Games waarin spelers volledig ondergedompeld worden in een virtuele omgeving met behulp van VR-headsets. Het biedt levensechte simulaties en trainingssituaties.

“Online Multiplayer Games”: Games die online worden gespeeld en spelers in staat stellen om samen te werken, te concurreren of informatie uit te wisselen. Het bevordert samenwerking, communicatie en probleemoplossing.

Wat is de LEGO® Serious Play Methode?

Serious Gaming voor bedrijven

De LEGO® SERIOUS PLAY® Methode maakt gebruik van 4 stappen: uitdagen, bouwen, vertellen en reflecteren. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers verschillende opdrachten waarbij LEGO® als hulpmiddel wordt ingezet om kennis en verhalen te visualiseren en te delen. Het idee is namelijk dat gedeelde en samengevoegde kennis veel meer waarde heeft dan individuele kennis alleen, maar dat het erg moeilijk is om complexe verhalen en kennis duidelijk en correct over te brengen.

Omdat elk verhaal met behulp van een 3D-model wordt toegelicht waarbij alle deelnemers evenveel tijd en aandacht krijgen, kan iedereen vanuit alle dimensies zien en voelen wat er exact bedoeld wordt. Op deze manier wordt hetzelfde gezien en begrepen. Door gezamenlijk aan een thema te bouwen en “te denken met je handen” raakt iedereen betrokken bij het onderwerp, wordt creativiteit gestimuleerd en wordt diepliggende kennis aangeboord. Iedereen voelt zich eigenaar van zijn zelfgebouwde verhalen omdat de steentjes waarde vertegenwoordigen. Individuele modellen kunnen worden samengevoegd tot een gezamenlijk model dat het verhaal van de gehele groep vertelt.

Daarnaast zorgt de LEGO® SERIOUS PLAY® Methode ervoor dat iedereen evenveel tijd en aandacht krijgt zodat de inbreng van alle deelnemers gelijk is en er geen belangrijke meningen en informatie verdwijnt.

De LEGO® SERIOUS PLAY® Methode is intensief maar er wordt tegelijkertijd ook veel plezier aan beleefd, ook wel “Hard Fun” genoemd.

Meer verbondenheid

Meer succes

Meer plezier

Wat is LEGO® Education?

Serious Gaming voor kinderen

LEGO® Education levert speelse leerervaringen die onderwerpen tot leven brengen en het leren leuk en betekenisvol maken. Deze leerervaringen bevatten een breed scala aan fysieke en digitale educatieve hulpbronnen die leerlingen aanmoedigen om creatief en systematisch te denken. Het helpt kinderen om hun potentieel te ontdekken en om hun eigen toekomst vorm te geven. LEGO® Education inspireert de interesse in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) en is gericht op BSO’s, basisscholen en middelbare scholen.

Door de kinderen mee te nemen in een avontuurlijk verhaal waarbij ze met hun handen werken, bouwen en oplossingen bedenken wordt de natuurlijke drang tot onderzoeken en ontdekken gestimuleerd.

Door op een jonge leeftijd, dit kan al vanaf 3 jaar, te beginnen met het opdoen van basiskennis in techniek en programmeren wordt de interesse voor de toekomst gewekt, bij jongens en bij meisjes!

Met de unieke combinatie van leuke DUPLO® en LEGO® sets, moderne technieken en professionele lesmethoden worden de kinderen klaargestoomd voor de 21ste eeuw.

Meer creativiteit

Stimuleert leervermogen

Klaar voor de toekomst

Zin om te spelen?

Heb je interesse in een workshop, heb je vragen, twijfel je of jouw vraagstuk past bij de LEGO® SERIOUS PLAY® Methode of wil je meer toelichting, neem dan vooral contact met mij op.

Neem contact op