Wat gebeurt er als je een groep kinderen, met behulp van Lego Serious Play, vraagt wat volgens hun de volgende innovatie bij Lego zou moeten zijn?  Welke nieuwe sets en thema’s willen kinderen graag ontwikkeld zien worden?

Als je benieuwd bent naar welke creatieve ideeën en verrassende verhalen tijdens deze workshop boven tafel kwamen, lees dan verder.

 

De workshop

Voor deze workshop was ik te gast bij de Brede School Academie in Schiedam. Deze BSA heeft als doel talentvolle leerlingen uit groep 6,7 en 8, waarvan de beheersing van de Nederlandse taal achterblijft, de kans te bieden om hun leerpotentie en ambitie waar te maken.

In 3 sessies van 2 uur met ongeveer 15 leerlingen per keer werd het thema “Het 90-jarige bestaan van Lego” behandeld.

Na een gezellige opwarmronde werden de kinderen meteen flink uitgedaagd door de “voor jouw belangrijkste eigenschap van innovatie” te bouwen en te delen met de groep. Voor deze leeftijd (de kinderen waren tussen de 8 en 12 jaar oud) is dit echt een hele moeilijke opdracht! Na een klein beetje toelichting vooraf konden zij met behulp van hun bouwwerken heel goed vertellen wat innovatie voor hun betekent. Doordat iedereen aan bod kwam om zijn of haar aspect van innovatie toe te lichten werd het voor de groep duidelijk dat er heel veel verschillende goede antwoorden zijn en dat innovatie een heel breed begrip is. Innovatie betekende onder andere voor hun:

  • Iets heel nieuws bedenken,
  • Een plek om samen te werken,
  • Ideeën verzamelen,
  • Iets op een andere manier gebruiken.

Met dit geleerd te hebben volgde de volgende uitdaging: Wat vind jij dat de volgende innovatie van Lego zou moeten zijn?

 

Innovaties

Met veel plezier, geklets en gegiechel werden prachtige modellen gebouwd, weer (deels) afgebroken en opnieuw gebouwd. Ieder kind mocht hierna laten zien en vertellen wat ze hadden bedacht. Opvallend was de grote verscheidenheid aan ideeën. Uit al deze creatieve ideeën heb ik een top 10 geselecteerd in willekeurige volgorde die ik heel graag met jullie wil delen:

  1. Een Lego Virtual Reality bril met bijbehorende games
  2. Spionnen thema met verborgen gadgets, net zoals bij James Bond
  3. Natuur thema, om natuur en klimaatverandering onder de aandacht te brengen bij kinderen
    vlinders, bloemen, dieren, bomen etc
  4. Lego Huisdier, programmeerbaar en bedienbaar, met een hoog knuffelgehalte
  5. Robot, programmeerbaar en bedienbaar voor klusjes en moet kunnen voetballen
  6. Voetbal thema, Spelers van het Nederlands elftal van Lego
  7. Star Wars sport stadion in de ruimte
  8. Concertzaal met talentenjacht, vergelijkbaar met Holland’s Got Talent of The Voice
  9. Zelfrijdende auto, programmeerbaar en bedienbaar met navigatiesysteem
  10. Lego game met de mogelijkheid om eigen bouwwerken in te scannen en in de game te integreren.

Stuk voor stuk allemaal geweldige ideeën en ik denk dat enkele hiervan werkelijkheid kunnen gaan worden. Laten we hopen dat een Lego designer dit artikel ook leest en hier inspiratie uit put. Deze workshop heeft de kinderen geholpen om tot creatieve oplossingen te komen zonder beperkt te worden door bestaande kaders. Ze vertellen geweldige verhalen waarmee ze elkaar prikkelen en stimuleren verder te kijken dan hun neus lang is. Het plezier spatte er vanaf en het bouwen stopt niet aan het einde van de workshop, het gaat thuis verder.

 

Lego Serious Play

De Lego Serious Play methode is uitermate geschikt om allerlei verschillende thema’s te behandelen. Alle workshops worden op maat gemaakt en helpen om creativiteit te stimuleren, kennis te delen en doelstellingen te behalen. Ik gebruik deze vorm regelmatig met kinderen maar LSP is van origine ontwikkeld voor bedrijven. Serieuze thema’s of onderwerpen kunnen met deze methode op een ontspannen wijze behandeld worden. Iedere deelnemer krijgt evenveel tijd en aandacht zodat de inbreng van alle deelnemers gelijk is en er geen belangrijke meningen en informatie verloren gaat. Een LSP workshop meer dan spelen met Lego, het is intensief maar er wordt tegelijkertijd ook veel plezier aan beleefd, ook wel “Hard Fun” genoemd.